✓ Gratis geleverd aan huis ✓ Uniek handgemaakt in ons atelier in Apeldoorn ✓ Gespecialiseerd in exclusieve epoxy bladen ✓ Maatwerk mogelijk!

Houtbehandeling: 5 mooiste afwerkingen – Copy

epoxy tafel stalen poot

Deel dit artikel

In één van onze eerdere blogs behandelden we de mooiste houtsoorten. Als we kijken naar het keuzeproces rondom het design, dan is de afwerking een belangrijk onderdeel. Maar waar moet je op letten bij de keuze van de mooiste houtbehandelingen? We helpen je verder met een lijst van de 5 mooiste, en tegelijkertijd meest voorkomende, manieren van afwerken.

1. Onbehandeld

Het lijkt ongewoon, maar onbehandeld hout is een serieuze optie. Dit is de ideale keuze wanneer je de natuurlijke look en veroudering van het hout wil. Deze keuze is zeer geschikt voor een boomstamtafel (uit één geheel) en een verlijmde tafel (al dan niet met een boomrand). Een onbehandelde houten tafel is niet waterdicht, daardoor niet kleurvast en gevoeliger voor temperatuur verschillen en invloed van luchtvochtigheid. Het is niet slecht, het hoort bij deze stijl. Je kiest voor het ‘levendige’ van het hout.

2. Oliën (Rubio Monocaat 2c Oil)

Een veelgebruikte manier van afwerken is met de Rubio Monocoat 2c Oil, een hightech olie bestaande uit twee componenten. Het maakt het houten blad waterdicht en hard. Deze olie is geheel voedselveilig en je kunt zelfs een kleur naar wens toevoegen. Kleurloos kan natuurlijk ook. Ontstaat er na een tijdje schade aan het tafelblad? Geen probleem, het repareren is met Rubio Monocoat 2c Oil eenvoudig. En mocht je de kleur na een tijd(je) toch zat zijn? Je kunt het hout dan schuren en er met een nieuwe kleur olie afwerken. Rubio Monocoat hecht in één laag aan het houtvezel oppervlak. Het hoeft daarom maar heel dun aangebracht (uitgewreven) te worden. Zo worden overlappingen van de toplaag vermeden, krijg je een laag verbruik en duurzame bescherming. Bovendien behoud je zo de natuurlijke uitstraling van het hout en de nervenstructuur. Je kunt kiezen uit wel 40 kleuren, van fel tot een staal die de natuurlijke look van het hout verrijkt.

3. Lakken (Skylt)

Veel laksoorten hebben een glanzende afwerking. Indien je een matte finish wil, dan kies je voor een Skylt lak. Deze polyurethaanlak bestaat uit 2 componenten; een A component en een B (harder) component. De lagen vormen uiteindelijk een gehard oppervlak, wat zorgt voor een sterke en solide bescherming tegen vuil en water. Het tafelblad krijgt uiteindelijk een onbehandelde uitstraling. Tegelijkertijd zorgt de Skylt lak dat de tekeningen en kleuren van het hout in het blad worden versterkt.

4. Hard wax

Hard Wax is een mengsel van olie en hardwas, met als resultaat een prachtig en gebruiksvriendelijk tafelblad. De olie dringt in het hout en de was is als een beschermende laag op het hout. Eenmaal aangebracht is de kleur niet meer aan te passen. Wel is het eenvoudig bij te werken en onderhouden. Dit is absoluut een aanrader voor mensen die op zoek zijn naar een milieuvriendelijk product. Het is gebaseerd op natuurlijke, plantaardige oliën en wassen die ook veel op vloeren wordt toegepast. Bij deze afwerking is het goed onderhouden belangrijk en eens in de 3 tot 4 jaar moet je het hout opnieuw behandelen.

5. Epoxy

Epoxy is een buitengewone categorie van hout behandeling. Als je kiest voor kleurloos transparante epoxy, dan laat je het hout de hoofdrol spelen. Doordat er een soort lenswerking ontstaat, lijkt de tekening van het hout driedimensionaal te worden. Maar het is ook mogelijk om kleur toe te voegen aan de epoxy. Op die manier kun je bijvoorbeeld riviertafels en lavatafels maken. Ook is het mogelijk een afbeelding te verwerken in de laag die wordt aangebracht op het hout. Epoxy maakt van een tafel een waar kunstwerk. Een Epoxytafel is een product voor het hogere segment.

Hulp nodig in jouw keuze voor houtbehandeling?

Welke afwerking je ook kiest, het is naar jouw wens. Als je alles maar goed afweegt. Tip hierbij is om de praktische kant serieus mee te laten wegen in je keuzes.  Uiteraard helpen wij je graag tijdens de zoektocht naar het product dat het beste bij jouw situatie past. Ben je toe aan de volgende stap in de zoektocht naar jouw droomtafel of droommeubel? Neem contact met ons op en we helpen je graag!

Meer
blogs