Iedereen kent ze, die prachtige epoxy tafels. Elke tafel is uniek, maar stuk voor stuk juweeltjes. Wees eerlijk, zodra je in deze, duurder dan gemiddeld, categorie gaat winkelen wil je wel goed weten wat je koopt. Krasbestendigheid bijvoorbeeld. Het lijkt een wat negatieve insteek, maar bij het overwegen van zo’n serieuze aankoop wel relevant. Dus; wat zijn de nadelen van epoxy tafel?
Nadelen van een epoxy tafel
Er zijn een aantal nadelen aan een epoxy tafel. Maar, goed om nu alvast te vertellen, de meeste nadelen van een epoxy tafel zijn voor de makers, de vakmensen. Om te beginnen is het maken van epoxymeubels een ambacht, vakwerk. Het eist beheersing van de processen, kwaliteitsverschillen en balansen evenwichten. Alleen al het mengen. Die verhouding luistert uiterst nauw, maar ook een tekort aan duur en grondigheid van het mengen kan voor een hoop ongewenste zaken zorgen. Aangenomen dat je geen sneeuwachtige vlokken in jouw epoxy tafel wilt zien. Dat is dus een van de nadelen aan een epoxy tafel, maar voor de vakmensen van Cralini is dat allang geen geheim meer!
De prijs van een epoxy tafel
Epoxy, de thermo-hardende twee componenten kunststof, wordt in vele prijscategorieën aangeboden. Zoals bij alle producten is de voordeligste niet perse de minst “best keus”. Maar, dus ook de prijzigste is niet vanzelfsprekend het beste materiaal. Alleen je eigen ervaring is dan eigenlijk betrouwbaar, mits je het op de juiste manier hebt gebruikt natuurlijk. Bij Cralini ben je er zeker van dat je de juiste prijs voor je epoxy tafel betaalt, zo weet je zeker dat hier geen nadeel aan zit!
Maakproces van een epoxy tafel
Een ander nadeel van een epoxytafel, is dat het maakproces lang duurt. Dat kan een nadeel zijn voor jou als consument, maar je weet zo wel zeker dat je een uniek handgemaakt item krijgt! Voor het maken van een epoxy tafel heb je juiste ingrediënten, tijd en aandacht nodig. Die uren beginnen bij een goede voorbereiding. Vaak moet er een mal gemaakt worden die volledig geprepareerd moet zijn zodat de epoxy daar niet aan hecht en het geheel waterdicht is. Oftewel, helaas een eenmalig en maatwerk klus. Vervolgens zal in deze mal het blad gegoten worden. Het uitharden ervan duurt daarna enkele dagen. In sommige gevallen moet er daarna een volgende laag gegoten worden, bij teveel giethoogte kan de epoxy namelijk gaan koken. Zodra de tafel eenmaal uitgehard is, niet meer gecorrigeerd of bijgewerkt hoeft te worden begint de volgende stap. Het ure-schuren.
Schuren van een epoxy tafel
De epoxy tafel zal enkele keren geschuurd worden. Hierbij wordt een steeds fijnere korrel gebruikt. Uiteindelijk resulteert die gebruikte korrel in een al dan niet hoogglans oppervlakte. Maar, alsof de zon in dit artikel opgaat, juist dát eindresultaat is waar we het allemaal voor doen. Het is zo fenomenaal mooi! Welke houtsoort ook, welke mate van transparantie en kleur je ook gekozen hebt. Masterpieces in jouw interieur.
Kortom zijn er zeker nadelen aan (het maken van) een epoxy tafelblad. Het overgrote deel heb je gelezen. Het meeste resulteert in een gemiddeld duurder prijskaartje dan bij een “normaal” maatwerktafel-project. Voorzichtige tip; pas op met koopjes, eigenlijk kan dat gewoon niet bij deze materie.
Voordelen van een epoxy tafel
Uniek én krasbestendig
Naast het voordeel dat een epoxy tafel een uniek en handgemaakt item is voor jouw interieur, is hij ook nog eens krasbestendig. De druk-, en treksterkte van epoxy is, mits goed bereid (en dus uitgehard), twee keer zo groot als beton. Epoxy wordt niet voor niks ook bij vloeren en boten toegepast. Mocht er onverhoopt tóch een kras ontstaan, epoxy is vaak te goed repareren. Ook hier geldt weer; tot op zekere hoogte, zet bijvoorbeeld nooit hete objecten op je mooie tafel. Een kop dampende thee? Gebruik een onderzetter. Vooral hete pannen of bijvoorbeeld die leuke oude fluitketel die je nog gebruikt. Die net van het vuur komt… epoxy kan bij te hoge temperaturen smelten.
Epoxy tafel voor in de tuin
Een epoxy tafel is geschikt voor in de tuin, maar daarvoor geldt hetzelfde, let goed op warme en hete glazen en pannen. Ook het wijnglas dat de zon als een brandglas tot een brandpuntje focust, let daar goed mee op. Kan je de epoxy tafel gerust in de directe zon kunt zetten? Ook buiten? Ja dus, maar houd in het achterhoofd dat uiteindelijk de epoxy laag uiteindelijk wel iets zal reageren. Epoxy is ook weer-, en waterbestendig en vanuit die hoek dus prima geschikt voor buiten. Serieus spul dus dat epoxy.
Heeft een epoxytafel nadelen?
Zeker, maar de meeste nadelen van een epoxy tafel spelen voordat hij bij je thuis staat te shinen. Vervolgens zal de mate van zorg en liefde (ook in het schoonhouden) mede bepalen hoe lang hij mooi blijft. Toegegeven; dat geldt voor alle meubels. Dus samenvattend, als epoxy binnen jouw budget past, laat jouw epoxy tafel dan door de vakmensen van Cralini maken, dan komt een unieke categorie aan maatwerk epoxy tafels in beeld.
Nadelen epoxy tafel zijn vooral voor de makers
Dit artikel ging vooral over nadelen van epoxy tafelbladen. Maar we doen de materie geen recht als we onvermeld laten dat er achter die “wolken” een uniek materiaal shinet. Sterker nog; een zeer goed te bewerken, bijna grenzeloos goedje. Zonder extra kosten goed te onderhouden. Keihard, solide, sterk. Niet-schilferend oppervlakte tijdens (intensief) gebruik. Onbegrensd op verschillende vlakken, onbuigzaam, slijtvast. Dus oneindig voor de creatieve vakmensen, briljante grondstof in kundige handen. Dát zijn de voordelen van een Epoxytafel! Krijg je daar ook creatieve opvliegers van?
Ben je enthousiast over een epoxy tafel?
We komen graag met je in contact om te kijken hoe jouw creatieve wensen een tastbare, zichtbare werkelijkheid kan worden. Investeer ook in de plaats waar relaxen, gezelligheid, onvergetelijke momenten, goed eten en drinken samenkomen. Aan tafel is thuis, en onze vakmensen helpen jou graag.