✓ Gratis geleverd aan huis ✓ Uniek handgemaakt in ons atelier in Apeldoorn ✓ Gespecialiseerd in exclusieve epoxy bladen ✓ Maatwerk mogelijk!

Is epoxy hittebestendig?

epoxy bureau

Deel dit artikel

Epoxy, dat fascinerende goedje waar je unieke meubels mee kunt maken.

Iedereen kent het, of vanuit persoonlijke ervaring, of van social media. Die prachtige foto’s en video’s die als magneten werken. Uniek, luxe en stijlvol. Riviertafels, lavatafels, prachtige houtsoorten in een transparante, kleurloze laag epoxy. Ronduit masterpieces. Een veel gestelde vraag is of de epoxy die voor de meubels gebruikt wordt, hittebestendig is. Wel zo praktisch als je dat als meubelstuk wilt gebruiken. In deze blog geven we je antwoord op die vraag.

De technische kant van epoxy

Epoxy is een thermisch (warmte) hardende kunststof. Dus warmte speelt een rol om tot het juiste mengsel te komen, maar de hittebestendigheid van epoxy zelf is voor het gebruik natuurlijk zeer relevant. Om te weten of epoxy hittebestendig is moeten we eerst wat dieper in het magische goedje zelf duiken. Epoxy bestaat uit twee delen; harder en hars. Deze worden in de juiste, zeer nauw luisterende, verhouding afgewogen en gemengd. Ook dit mengen is extreem belangrijk. Zodra component A en B met elkaar in contact komen gaan ze reageren. Als je het gemengde product in een emmer zou laten staan gaat het uiteindelijk zelfs koken. Dus zodra je gaat mengen moet je al klaar zijn voor de volgende stappen. Anders is de vraag of epoxy hittebestendig is veranderd in de vraag of je geen schade of letsel hebt veroorzaakt. Los van het feit dat je die epoxy kwijt bent.

Omdat er dus hitte vrijkomt is er op de jerrycans te zien wat de maximale giethoogte is van die specifieke soort epoxy. Een gieting tot 10 centimeter hoogte laat de warmte geleidelijker toe dan een gieting van 2 centimeter hoogte. Die warmte zorgt dat het gaat verharden, stollen of geleren. De giethoogte bepaalt dus ook de snelheid van het proces van uitharden. Zo is de 2 centimeter gieting na een dag hard. Overigens is het dan nog niet volledig uitgehard. Glasachtig in plaats van rubberachtig. Hard en onbuigzaam. Die chemische uitharding duurt een week. Deze tijdslijn is anders bij de hogere gietingen.

Er is dus temperatuur nodig om tot een goede uitharding te komen. Ook de omgevingstemperatuur is daarbij cruciaal. Een te koude ruimte pakt teveel warmte weg, en een te warme ruimte voegt teveel warmte toe. Binnen dat window ontstaat een bepaalde tijd waarbinnen je het kunt verwerken, potlife genoemd. Nu slaan we verder alle bewerkingen en uitzonderingen over en gaan naar de eigenlijke vraag; is epoxy hittebestendig?  

Hoe hittebestendig is een epoxy tafel?

Bij normaal gebruik, met een beetje aandacht voor het materiaal zal er niet snel wat mis gaan. Maar een hete pan, een heet drankje in glas met een dunne of metalen bodem kunnen bijvoorbeeld weldegelijk problemen veroorzaken. Een incidenteel voorkomende is dat de zon in een glas water of wijn schijnt en een brandpunt veroorzaakt. Zoals een vergrootglas kan doen. Dus ja, epoxy is hittebestendig. Maar zorg er wel voor dat er geen contact is met echt hete objecten. Gebruik gewoon altijd een onderzetter. Dat maakt het ook minder gevoelig voor krassen. Al is alles weer te repareren, voorkomen is goedkoper dan genezen.  

Hoe maak je epoxy hittebestendig?

De goedkoopste manier om epoxy hittebestendig te maken is om een onderzetter te gebruiken. Altijd aan te raden overigens. Je kunt ook middels een DD-lak een extra beschermlaag aan laten brengen op het blad. Maar dan geldt nog steeds, gebruik een onderzetter. Ook het aanbrengen van een speciale, beter tegen hogere temperaturen bestand zijnde laag epoxy is een mogelijkheid. Hierdoor wordt epoxy hittebestendiger, dus nog altijd blijven nadenken. Ook kan je de epoxy als het ware bakken. Dan verwarm je het blad langzaam tot een bepaalde temperatuur, en houd die minimaal vijf uur vast. Dat is een prijzige optie, maar het verhoogt de bestendigheid.

Epoxy hittebestendig, ja.

Uiteindelijk is epoxy hittebestendig. Maar wel met de juiste aandacht. Je kunt dus met een gerust hart een epoxy meubel in huis nemen. Je kunt dus dat droomblad laten maken. Vooral nu je weet waar je op moet letten.

Wil je met ons in contact komen voor jouw droom-object? Bel, app of mail. Of laat ons contact met jou opnemen. Zien we je snel?

Meer
blogs