✓ Gratis geleverd aan huis ✓ Uniek handgemaakt in ons atelier in Apeldoorn ✓ Gespecialiseerd in exclusieve epoxy bladen ✓ Maatwerk mogelijk!

Epoxy: Wat is het?

Unieke meubels, gemaakt van epoxy. Of ze nu met de mooiste houtsoorten gecombineerd worden of niet, epoxy doet het altijd goed in het interieur. Extravagant of ingetogen, epoxy maakt je meubel een échte eyecatcher. Iedereen heeft weleens die prachtige epoxy tafels gezien. De vele toepassingen maken al duidelijk dat epoxy een materie is die in de juiste handen mooie resultaten kan opleveren. Epoxy is grenzeloos. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op. We helpen je graag verder!

houten tafelblad met epoxy

Epoxy in jouw interieur

Als je op zoek bent naar een échte eyecatcher voor in jouw interieur, kies dan voor een meubelstuk van epoxy. Cralini maakt de mooiste tafels, bijzettafels, bureaus, eettafels en andere meubels op maat van epoxy. De mogelijkheden om te combineren zijn eindeloos. Kies jouw kleur, houtsoort en onderstel. Zo heb je altijd een tafel die precies in jouw interieur past. Kun je niet kiezen? Cralini heeft al diverse tafels met epoxy aan klanten geleverd. Laat je inspireren!

Waar zorgt epoxy voor?

Een houten blad wordt dieper en mooier als het met epoxy is behandeld. Zelfs bij een relatief saaie houtsoort wordt de tekening en kleurschakering verrijkt. Laat staan als je sprekende houtsoorten zoals Suar of Amerikaans Notenhout gebruikt. Maar ook als het gaat om een afbeelding, dan maakt het ingieten met epoxy een groot verschil. Zo lijkt het alsof een vlakke afbeelding opeens een 3d-afbeelding wordt.

We kunnen dan ook wel zeggen: alles wordt mooier met een laag epoxy!

Hoe maak je epoxy?

Epoxy is een thermisch hardende materie, bestaande uit 2 componenten. Om een goed eindresultaat te krijgen moet je secuur te werk gaan. Allereerst in het afmeten. Als de verhoudingen niet kloppen, dan zal het eindresultaat van jouw epoxy niet optimaal of zelfs dramatisch zijn. Niet uitharden kan bijvoorbeeld al je inspanningen en kosten te niet doen. Epoxy, de kwalitatief goede welteverstaan, is niet voordelig.

Een greep uit onze projecten

Epoxy componenten mengen

Nu je de juist mix van epoxy hebt, moet het tot een “werkend” mengsel gemaakt worden. Werkend, want de epoxy componenten moeten hun werk doen. Daarvoor moeten ze met elkaar in contact komen. Gebeurt dat niet dat krijg je zwevende klodders Epoxy component A of B. Dat hardt dus niet uit en heeft voor verschillende vervelende gevolgen. De ergste en meest waarschijnlijke is dat het nutteloos is geworden. Goed mengen is dus essentieel. De veiligste methode is om na het mengen de hele batch over te gieten in een andere emmer. Bij het mengen van de epoxy hoort ook het toevoegen van een eventuele kleur.

Epoxy met kleur mengen

Aan epoxy kun je elke kleur toevoegen die je maar wilt! Er zijn enorm veel kleurmogelijkheden. Van Ral-kleuren tot alle mogelijke graden van transparantie. Ook combinaties van epoxy kleuren, al dan niet gemengd. Veelgebruikt zijn de effecten en toevoegingen. Denk hierbij aan epoxy met metallic kleuren, parelmoer kleuren of Cameleon effecten. Ook glitters in goud, zilver en copper en verzin maar welke kleuren worden veel toegepast. Flakes, grote vlokken van metaal, zorgen voor een grovere structuur in jouw epoxy meubelstuk. Ook objecten zoals foto’s of letterlijk objecten kunnen in de epoxy worden gegoten, zoals onze Inspired by Rijksmuseum-collectie tafels.

Epoxy gieten en harden

De epoxy hardt uit. Daarom gieten we het mengsel zo snel mogelijk, anders kan het te warm worden. Dit kan zelfs resulteren in kokende vloeistof, dat wil je niet! Het gieten doen we zo rustig mogelijk om zo min mogelijk luchtbellen te veroorzaken in jouw gieting. Tot het moment dat de epoxy aanraakbaar is duurt meestal zo’n 8 uur.

Afwerken van meubelstukken met epoxy

De epoxy is na een dag, de lage(re) gietingen, hard genoeg. Het voelt inderdaad redelijk hard, maar het kan nog indeuken. De volledige hardheid van de epoxy, de zogenaamde chemische uitharding, wordt pas na een dag of 5 bereikt. Wel kan je na een dag de eventuele vervolg-gieting van epoxy doen.

Als de epoxy eenmaal volledig uitgehard is, kan je gaan bewerken. Frezen, zagen, schuren lakken of spuiten. Alles kan. Epoxy is een heel goed bewerkbare materie.

Eigenschappen van epoxy

Zoals gezegd is epoxy dus makkelijk te bewerken, eindeloos creatief te gebruiken en kan toegepast worden in de meest mooie epoxy meubels. Maar hoe zit het met de verdere eigenschappen van epoxy? Epoxy schoonmaken is eigenlijk heel simpel, een lauw-warm doekje. Als het moet een beetje schoonmaakmiddel erin, geen agressieve middelen uiteraard. Onderhoud je epoxy meubel goed en het kan je leven lang meegaan. Want dat brengt ons op het tweede punt; hardheid van epoxy. Epoxy is harder dan beton qua trek en druksterkte. En dan te bedenken dat je de meest mooie kleuren en kleureffecten in die materie kunt toepassen. Daarbij is epoxy waterdicht, weervast en voedselveilig. Ook buiten kan epoxy dus toegepast worden. Mits je de juiste UV-bescherming hebt in jouw epoxy. Let ook op dat een (wijn)glas de zon als een vergrootglas kan projecteren op je epoxy. De epoxy wordt dan uiteraard veel te heet en zorgt voor schade.

Wil jij een handgemaakt meubel van epoxy?

Dat kan! De vakmensen van Cralini zijn gespecialiseerd in exclusieve epoxy tafelbladen. Epoxy is een prachtmiddel om de mooiste meubels mee te maken. Heb je zin gekregen om jouw interieur ook een boost te geven met een meubel van epoxy? We helpen je graag, neem contact met ons op of laat ons via het contactformulier weten hoe we jou kunnen bereiken.

Wellicht zit jij binnenkort onder het genot van een goed glas en goed gezelschap onvergetelijke momenten te maken aan jouw epoxy tafel. Want, aan tafel is thuis!

Genieten van het effect van epoxy

Het effect van epoxy is groot. Zowel voor de levensduur als voor het uiterlijk van de tafel. Wil je ook graag een tafel met epoxy in jouw huis of bedrijfspand? Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.